Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Στα … κάγκελα οι εργαζόμενοι στην ΣΤΑΣΥ – Κάνουν λόγο για ξεπούλημα της εταιρείας

Μορφές κινητοποιήσεων καλούνται να αποφασίσουν τη Δευτέρα 8 Απριλίου οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) διατυπώνοντας την αντίθεσή τους 
στην αυθαίρετη προσχώρηση εργαζομένων του ΟΑΣΑ στο δίκτυο της Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ.
Τα σωματεία των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ  σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 καλούν όλους τους εργαζόμενους στον τομέα κομίστρου για να αποφασίσουν τις μορφές κινητοποιήσεων «ώστε να προστατέψουν την εργασία αλλά και το επιβατικό κοινό απέναντι στις ορέξεις κάποιων επιτηδείων, που μοναδικό στόχο έχουν το κέρδος  και όχι της διασφάλιση της ποιότητας των μεταφορών του ενός εκατομμυρίου επιβατών που διακινούνται με το μετρό καθημερινά με ασφάλεια».


Ειδικότερα τονίζουν ότι «οι διοικήσεις του ΟΑΣΑ και της ΣΤΑΣΥ, πιστές στις μνημονιακές δεσμεύεις, προχωρούν στην λεγόμενη « ομιλοποίηση » προσπαθώντας να αφαιρέσουν εργαζομένους από την ΣΤΑ.ΣΥ να την αποδημήσουν και στο τέλος να την πουλήσουν σε τιμή ευκαιρίας».

Οι εργαζόμενοι στο μετρό δηλώνουν αντίθετοι με τέτοιες πρακτικές και τονίζουν ότι το μετρό πρέπει να λειτουργεί αυτόνομα με μόνιμο τακτικό προσωπικό και δεν δέχονται την διάλυση των δομών των υποδομών και τη συρρίκνωση του συγκοινωνιακού έργου.

«Οι ειδικότητες των σταθερών συγκοινωνιών είναι αλληλένδετες και αποτελούν όλες μαζί μια αλυσίδα που αν λείψει ένας κρίκος το συγκοινωνιακό έργο δεν θα είναι ποτέ ίδιο» αναφέρουν χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι στους χώρους των σταθερών συγκοινωνιών υπάρχουν ειδικές συνθήκες και διαδικασίες που μετά από μακροχρόνια εκπαίδευση γνωρίζουν οι ελεγκτές κομίστρου της ΣΤΑΣΥ.

Το βλέμμα λοιπόν είναι στραμμένο στις αποφάσεις των εργαζομένων που αποτελούν το βασικό κορμό των μετακινήσεων για τους Αθηναίους επιβάτες.

Σημειώνεται ότι λίγε εβδομάδες νωρίτερα το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) είχε καταγγείλει πως η ΣΤΑΣΥ δεσμεύει χρήματα από τον μισθό των εργαζομένων για να προχωρήσει στην αγορά ανταλλακτικών των συρμών του μετρό.

Μάλιστα επεσήμαναν  πως η πρόταση συλλογικής σύμβασης εργασίας από την πλευρά της εταιρείας προβλέπει την ακύρωση όλων των κατακτήσεων των εργαζομένων από τις προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις, προκειμένου να διαπραγματευτεί από μηδενική βάση.