Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Ανακοίνωση ΔΕΣΚ-Σ για το εργασιακό νομοσχέδιο



ΑΘΗΝΑ,  24 / 5 / 2021

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 


Ο Χ Ι    ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ    ΕΚΤΡΩΜΑ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ



Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,


Το Νομοσχέδιο για τα εργασιακά που αυτές τις ημέρες είναι στη «διαβούλευση», ενώ αρχές Ιούνη σκοπεύει η Κυβέρνηση να το καταθέσει στη Βουλή ΣΕ ΑΦΟΡΑ ΑΜΕΣΑ!


Χτυπά το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας σου, σε αλυσοδένει στη δουλειά και ο εργοδότης σου αποκτά επιπλέον όπλα στο διευθυντικό δικαίωμα που έχει στον ελεύθερο χρόνο σου, στην ξεκούρασή σου, στο χρόνο με την οικογένειά σου.

Στοχεύει στην πλήρη υποταγή σου στις αξίες του κεφαλαίου, στην ανταγωνιστικότητα και στην κερδοφορία.

Με στόχο την ένταση της εκμετάλλευσης κατοχυρώνει πλέον τη 10ωρη εργασία χωρίς πρόσθετη αμοιβή με «ατομική συμφωνία» εργαζόμενου – εργοδότη (άρθρο 58). Η Κυβέρνηση παραπέμπει στην αναπλήρωση αυτών των επιπλέον ωρών – που μπορεί να φτάνουν τις 208 – σε μειωμένο ωράριο ή άδεια όποτε συμφέρει την επιχείρηση.

Το διάλειμμα δεν θα αποτελεί χρόνο εργασίας και βγαίνει εκτός ωραρίου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το 10ωρο γίνεται 10μισάωρο ή και 11ωρο και οι απλήρωτες ώρες γίνονται έως και τρεις. 

  • Αυξάνει τον αριθμό των πληρωμένων υπερωριών σε 150 ώρες ετησίως (από 96 στη βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους) και μάλιστα με χαμηλότερη αμοιβή (άρθρο 57). Δηλαδή αγγίζουμε ένα νούμερο που συνολικά οι υπερωρίες μπορούν να ξεπεράσουν τις 350 ώρες ετησίως, από τις οποίες θα είναι πληρωμένες μόνο οι 150 και φθηνότερα από ότι τώρα.
  • Καταργεί την Κυριακάτικη αργία για τους περισσότερους κλάδους. Η Κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που νομιμοποίησε τη δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο για τους εμποροϋπαλλήλους, προσθέτει δίπλα τους δεκάδες κλάδους και ειδικότητες (άρθρο 32).
  • Οι μερικώς απασχολούμενοι (π.χ. 4ωρίτες) όχι μόνο πρέπει να παρέχουν πρόσθετη απασχόληση αν τους ζητηθεί από την επιχείρηση, αλλά αυτό μπορεί να γίνει όχι συνεχόμενα στη βάρδιά τους, αλλά αφού μεσολαβήσει κενό. Δηλαδή κάποιον που δουλεύει 09.00’ – 13.00’ μπορεί να τον ξαναφέρει στη δουλειά από 17.00’ – 21.00’. Αυτή η πρόσθετη εργασία θα αμείβεται «με προσαύξηση 12%», δηλαδή πολύ φθηνότερα από την αμοιβή των υπερωριών για την πλήρη απασχόληση. Έτσι γίνεται εύκολο για τους εργοδότες να προσλαμβάνουν 4ωρίτες με 300 ευρώ και όποτε έχουν αυξημένες ανάγκες να τους βάζουν να δουλεύουν 8ωρο με μερικά ψίχουλα παραπάνω.
  • Προχωρά η μονιμοποίηση και η γενίκευση της τηλεργασίας, δηλαδή εργασία από όποιο χώρο θέλει η εργοδοσία, ακόμη και με «εξοπλισμό» του ίδιου του εργαζόμενου. Ο εργαζόμενος θα είναι διαθέσιμος όλο το 24ωρο.
  • Κατοχυρώνει τη δυνατότητα να επιβάλλει ο εργοδότης αναστολή σύμβασης χωρίς αποδοχές και χωρίς ασφαλιστική κάλυψη έως και ενός χρόνου ή και παραπάνω αν υπάρχει αντίστοιχη συμφωνία επέκτασης.
  • Δίνει στους μεγαλοεργοδότες περισσότερη «ελευθερία» για απολύσεις, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία υποχρέωση αιτιολόγησης της απόλυσης. Ακόμα και αν ένας εργαζόμενος προσφύγει στα Δικαστήρια και δικαιωθεί, ο εργοδότης δεν θα έχει καμία υποχρέωση να τον επαναπροσλάβει. Θα του δίνει λίγους μισθούς παραπάνω από τη νόμιμη αποζημίωση και θα ξεμπερδεύει.


Για όλους τους παραπάνω λόγους που μετατρέπουν την αγορά εργασίας σε «ζούγκλα» και για να μη στοχοποιούν οι εργαζόμενοι τις αστικές Κυβερνήσεις, καταργείται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και μετατρέπεται σε «Ανεξάρτητη Αρχή».

Φυσικά, για να μπορέσει η Κυβέρνηση της ΝΔ να επιβάλλει αυτή την εργασιακή ζούγκλα, για να δυναμώσει την εκμετάλλευση πατάει σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και χτυπάει τη δράση των συνδικάτων.

Καταργεί το δικαίωμα στην απεργία σε μια σειρά κλάδους όπως οι μεταφορές (Σιδηρόδρομος) αστικές συγκοινωνίες, τηλεπικοινωνίες, συνεργία και αλλού αφού την ημέρα της απεργίας θα είναι υποχρεωμένοι οι εργαζόμενοι να «παρέχουν το 1/3 των υπηρεσιών». Πατώντας στην προηγούμενη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον το 50% των μελών του Πρωτοβάθμιου Σωματείου, βάζει νέα εμπόδια στη λήψης απόφασης, αφού επιβάλλει ηλεκτρονική ψηφοφορία.


Το σκηνικό της απεργοσπασίας συμπληρώνεται με τη διάταξη που απαγορεύει την περιφρούρηση της απεργίας καθώς κάτι τέτοιο συνιστά «παραβίαση που θα οδηγεί με δικαστική απόφαση στη διακοπή της απεργίας». Αν τολμήσεις να μιλήσεις σε συνάδελφο για να πάρει μέρος στην απεργία και η εργοδοσία κρίνει ότι ασκείς «ψυχολογική βία» θα σε απολύει.


Ταυτόχρονα, τίθεται υπό διωγμό η συνδικαλιστική δράση.


  • Το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων θα είναι στα χέρια του κράτους και των υπηρεσιών του σαν προϋπόθεση για να υπογράφουν Σ.Σ.Ε. και να προκηρύσσουν απεργίες. Άρα «φακέλωμα».
  • Η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την άμεση παρέμβαση της εργοδοσίας και του αστικού κράτους στα Σωματεία.
  • Η απόλυση συνδικαλιστή θα επιτρέπεται «για σπουδαίο λόγο»!!!


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,


Είναι ψεύτικο το επιχείρημα της Κυβέρνησης της ΝΔ ότι το Νομοσχέδιο προστατεύει τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων, ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δικής τους συμφωνία, χωρίς να είναι δική τους επιλογή. Άντε να πεις όχι στον εργοδότη σου δεν δουλεύω απλήρωτα όταν στην Ελλάδα υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι και δεκάδες νόμοι που απελευθέρωσαν τις απολύσεις. 

Η Κυβέρνηση επικαλείται ότι εφαρμόζει τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές». Αυτές όμως δυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων. Στη Ε.Ε. πλήττονται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό 95 εκατομμύρια άνθρωποι, το 50% των εργαζομένων εργάζονται χωρίς Συλλογική Σύμβαση, στο 40% των ευρωπαϊκών χωρών δεν επιτρέπεται στους εργαζόμενους να συμμετέχουν σε συνδικάτα, το 68% των χωρών παραβιάζουν το δικαίωμα στην απεργία και το 50% παραβιάζουν το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. 


Αποτελεσματική απάντηση στον αντεργατικό οδοστρωτήρα της ΝΔ δεν αποτελούν οι αντιπολιτευτικές κορώνες του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει βεβαρημένο παρελθόν αλλά και παρόν, για τα οποία αναζητά «άφεση αμαρτιών» από εσάς.

  • Δεν κατάργησε το νόμο του ΠΑΣΟΚ που επέτρεπε τα 10ωρα και τις απλήρωτες υπερωρίες με συμφωνία εργοδότη – Σωματείου.
  • Καθιέρωσε στους νοσοκομειακούς γιατρούς 12ωρα συνεχούς εργασίας.
  • Εφάρμοσε το 9ημερο χωρίς ρεπό στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
  • Ψήφισε το Νόμο που καταργεί την αργία για 32 Κυριακές στους εμποροϋπαλλήλους.
  • Με την εφαρμογή του Νόμου Βρούτση – Αχτσίογλου ακύρωσε τη δυνατότητα των συνδικάτων για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  • Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων την πρόταση Νόμου των 510 συνδικάτων που κατάθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ και αποκαθιστούσε όλες απώλειες των εργαζομένων. Και πολλά άλλα.


Αλλά και τώρα την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δυναμώνει την πόλωση με τη ΝΔ, την ίδια στιγμή δίνει εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ότι μπορεί να εξασφαλίσει να περάσουν οι ανατροπές του αιώνα με κοινωνική συναίνεση και με ταξική ειρήνη. Αρνείται να μιλήσει για υπεράσπιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου δουλειάς μας με δικαιώματα. 

Αντίθετα, τονίζει ότι οι αντεργατικές ανατροπές είναι καλές εφόσον έχουν τη σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων. Υπάρχει δηλαδή και καλή διευθέτηση και καλή ευελιξία και καλές απλήρωτες υπερωρίες αρκεί να συμφωνούν τα Σωματεία!


Η απαξιωμένη ηγεσία της Γ.Σ.Ε.Ε., αλλά και η πλειοψηφία των ηγεσιών της Π.Ο.Σ. και των Σωματείων στο Σιδηρόδρομο (άλλοι ευθέως και άλλοι πλαγίως) όχι μόνο είναι απούσες, αλλά ενεργητικά προσπαθούν να περάσουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ψάχνουν τις….θετικές πλευρές του Νομοσχεδίου και κάνουν δήθεν παρεμβάσεις ώστε να περάσει ανέγγιχτος ο πυρήνας του. Δείτε τη στάση τους στην απεργία στις 6 ΜΑΗ. 


Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,


Για μας τα δικαιώματα των εργαζομένων καθορίζονται από τις σύγχρονες ανάγκες τους και όχι από την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Είμαστε σε ευθεία αντιπαράθεση με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων.

Χρειάζεται ενιαίος διεκδικητικός αγώνας που θα έχει στο επίκεντρο:

  • Σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωές με δικαιώματα. Σταθερό ημερήσιο χρόνο δουλειάς και μείωση του εργάσιμου χρόνου, 7ωρο, 5νθημερο, 35ωρο.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. 
  • Καθολική επαναφορά της Κυριακής αργίας σε όλους τους κλάδους.
  • Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, Σ.Σ.Ε. με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών Νόμων. 
  • Προστασία της υγείας των εργαζομένων και όλου του λαού με ευθύνη του κράτους και των επιχειρήσεων. 
  • Κατοχύρωση της δράσης συνδικάτων και συνδικαλιστών.


Καλούμε κάθε συνάδελφο (ιδιαίτερα τους νέους), να μη συμβιβαστούν. Τα όνειρα, τα ιδανικά μας, η κάλυψη των αναγκών μας δεν συμβιβάζονται με το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, που οδηγεί στη συνεχή ένταση της εκμετάλλευσής μας, δεν χωράνε σε αυτό το σύστημα.



Καλούμε την Π.Ο.Σ. και τα ΣΩΜΑΤΕΙΑ να αποφασίσουν απεργία τις πρώτες ημέρες του Ιούνη.



ΝΑ  Μ Η Ν  ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

Ο Λ Ο Ι   ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.



Με ταξικούς χαιρετισμούς.


ΔΕΣΚ-ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ