Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Ανακοίνωση ΣΕΠ ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τα υπόλοιπα κανονικών αδειών του προσωπικού


ΑΘΗΝΑ 17/11/2020 

         Συναδέλφισσες-συνάδελφοι, 


            Η πανδημία όπως όλοι  καταλαβαίνουμε έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ολόκληρη την κοινωνία  συμπολίτες μας οδηγούνται κατά εκατοντάδες στα νοσοκομεία της χώρας και δεκάδες από αυτούς  χάνουν την μάχη με έναν ύπουλο ιό μέσα στις ΜΕΘ. Οι υγειονομικοί δίνουν μάχη μέχρις εσχάτων για να βοηθήσουν τους συμπολίτες μας.

          Η πανδημία όμως  εκτός από την υγεία έχει χτυπήσει αλύπητα και τις οικονομικές δραστηριότητες της χώρας , προκαλώντας σοβαρά προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις αλλά κυρίως όμως  στους εργαζόμενους σε αυτές. Μέσα σε αυτό το κλίμα πολλοί εργοδότες  εντοπίζονται να αυθαιρετούν καθώς  επιδιώκουν να φορτώσουν όσα περισσότερα βάρη μπορούν στους εργαζόμενους.

          Όπως ενημερωθήκαμε το υπουργείο εργασίας προτίθεται να επεκτείνει την δυνατότητα χορήγησης των κανονικών  αδειών που είναι σε υπόλοιπο για το έτος 2020 έως το τέλος Μαΐου του 2021, καθώς λόγο καραντίνας  οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να χορηγήσουν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου το σύνολο των αδειών ως όφειλαν. 

        Με λύπη διαπιστώσαμε ότι στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ με απόφαση της διοίκησης  εφαρμόστηκε υποχρεωτική αδειοδότηση εργαζομένων  μέχρις εξάντλησης των υπολοίπων αδείας μέσα σε ένα μήνα (Νοέμβριο)  και μάλιστα χωρίς να ερωτηθούν ή να  δώσουν την συγκατάθεση τους,

        Πολλοί από τους συναδέλφους ενώ είχαν προγραμματίσει άδειες για τον μήνα Δεκέμβριο και είχαν καταθέσει  μάλιστα και το σχετικό έντυπο στην αρμόδια υπηρεσία,  πλέον αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να μην έχουν υπόλοιπο αδείας για τον μήνα Δεκέμβριο για να εκτελέσουν την  άδεια που είχαν ζητήσει εδώ και μήνες .

       Πρόκειται για μια σημαντική ανατροπή στο οικογενειακό προγραμματισμό κάθε εργαζομένου που έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει λόγω της καραντίνας.

        Η διοίκηση οφείλει να δει το πρόβλημα και σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους να ομαλοποιηθεί το θέμα των  υπολοίπων των κανονικών αδειών το οποία κατά την άποψη μας πρέπει να  δοθούν μέχρι 31-12-2020 παρά την επέκταση που  φέρεται να αποφάσισε το υπουργείο.

      Η διοίκηση οφείλει να δει και τις διάφορες παραφωνίες που εμφανίζονται με την χορήγηση των αναπαύσεων καθώς σε άλλους χορηγούνται σε ποσοστό 100% και σε άλλους όχι.  Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να λαμβάνουν τις αναπαύσεις τους μέσα στο μήνα.


Το ΔΣ ΣΕΠ-ΤΡΑΙΝΟΣΕ