«Λευκός καπνός» βγήκε από τη Μάλτα μετά την τρίωρη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ καθοριστική όπως φαίνεται ήταν η συνάντηση που προηγήθηκε με τους επικεφαλής των θεσμών. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, υπήρξε συμφωνία για τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις».
«Στη σημερινή συνάντηση πετύχαμε μεγάλη πρόοδο, όσον αφορά τη β’ αξιολόγηση» επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρόσθεσε ότι «πλέον, οι συζητήσεις θα κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα».
Όπως εξήγησε, «καταφέραμε να επιτύχουμε συμφωνία για τις μεγάλες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις» και πλέον, απομένουν να διευθετηθούν οι περαιτέρω λεπτομέρειες. «Τα κλιμάκια των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό» έσπευσε να προσθέσει.
Σκιαγραφώντας το πλαίσιο της συμφωνίας, επανέλαβε ότι θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα υλοποιηθεί ως εξής:
- 1% του ΑΕΠ το 2019, το οποίο θα αφορά τις συντάξεις
- 1% του ΑΕΠ το 2020, το οποίο θα αφορά το αφορολόγητο όριο
Όπως είπε, επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να νομοθετήσει τα αντίμετρα, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα βαίνει καλώς και το δημοσιονομικό κομμάτι καλύτερα, χρησιμοποιώντας τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται.
Κάλεσε τους δανειστές να εργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειες στα θέματα που έχουν συμφωνηθεί.
Σύμφωνα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία, το Eurogroup θα συνεδριάσει για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους, στα πλαίσια της συμφωνίας του Μαΐου. Ωστόσο, μία συμφωνία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από την Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, που λαμβάνει χώρα 21 - 23 Απριλίου.
Τσακαλώτος: Υπάρχουν μέτρα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό
«Τα περιοριστικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα, τις επόμενες εβδομάδες, και θα ισχύσουν έτσι κι αλλιώς, και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν επίσης τώρα και θα ισχύσουν αν είμαστε εντός των στόχων», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του μετά την επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας στο Eurogroup.
Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες, ενώ σημείωσε πως όπου υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας ικανοποιούν και πράγματα που μας ικανοποιούν. Πρόσθεσε επίσης ότι «είναι στη φύση κάθε συμφωνίας να έχει και συμβιβασμούς, να έχει και πράγματα που θα μας στεναχωρήσουν, όχι πρωτίστως τη διαπραγματευτική ομάδα, όσο τον ελληνικό λαό».
Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η συμφωνία αφορά τα μέτρα και τα αντίμετρα, λέγοντας πως θα έχουμε 1% περιοριστικά μέτρα για τις συντάξεις το 2019 και 1% μέτρα για τους φόρους το 2020. Θα έχουμε επίσης 1% θετικά μέτρα το 2019 και 1% θετικά το 2020.
Διευκρίνισε ότι το 2019 τα θετικά μετρά θα είναι κυρίως από τη μεριά των δαπανών, θα είναι ένα πακέτο που θα αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, θα αφορούν τη μείωσης της συμβολής των συνταξιούχων στα φάρμακα, καθώς και ένα επενδυτικό πακέτο. Το 2020 τα θετικά μέτρα θα είναι πιο πολύ από τη μεριά των φόρων με αλλαγές και στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στον φόρο εισοδήματος.
Όπως είπε, όλη η συμφωνία θα τρέξει αν και μόνο αν υπάρξουν προηγουμένως τα μέτρα για το χρέος.
Μοσκοβισί: Επιστρέφουν τα κλιμάκια άμεσα στην Αθήνα
«Χαιρετίζω την καταρχήν συμφωνία που επετεύχθη σήμερα με πολύ εντατική δουλειά που έλαβε χώρα ακόμα και τις τελευταίες ώρες, στη βάση του Eurogroup του Φεβρουαρίου», είπε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί. Την ίδια στιγμή επισήμανε πως «Οι συνθήκες επιτρέπουν στα κλιμάκια να επιστρέψουν πολύ γρήγορα στην Αθήνα».
«Ήρθε η ώρα να τερματιστεί η αβεβαιότητα που υπάρχει σαν Δαμόκλειο σπάθη πάνω από την Ελλάδα. Οι συζητήσεις τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι μυστικές. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μας έδωσε τη συνολική δομή για τα μέτρα. Είναι εξισορροπημένη συμφωνία, Υπάρχει αντάλλαγμα για τις προσπάθειες που θα γίνουν το 2019 και το 2020. Η Κομισιόν ήταν δεσμευμένη σε όλα τα επίπεδα. Θα πρέπει να στηριχθούμε τις επόμενες εβδομάδες στους θεσμούς. Δεν έχει τελειώσει ακόμα η δουλειά, πρέπει να μπουν κάποιες τελευταίες πινελιές», τόνισε.
Κερέ: Οι Έλληνες θα πρέπει να συνεχίσουν τα προαπαιτούμενα
«Χαιρετίζουμε την συμφωνία όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν μετά το πρόγραμμα. Επ΄αυτή τη βάση θα ξεκινήσουν συγκεκριμένες συζητήσεις. Θεωρούμε πως οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συνεχίσουν να υιοθετούν και να εφαρμόζουν τα προαπαιτούμενα», είπε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Όπως τόνισε: «Η συνεχής αβεβαιότητα είχε αρνητικό αντίκτυπο στις τράπεζες. Συνεχίζουμε να διευρύνουμε όλο αυτό το πακέτο μέτρο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο φιλικό στις επενδύσεις το περιβάλλον».
Ρέγκλινγκ: Είμαστε στις σωστές ράγες
Αισιόδοξος για την άμεση ολοκλήρωση της ελληνικής αξιολόγησης εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κατόπιν της ολοκλήρωσης των εργασιών του Eurogroup.
«Υπάρχει συμφωνία για τα βασικά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος» επεσήμανε χαρακτηριστικά και χαιρέτισε την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης». «Είμαστε στις σωστές ράγες για να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση» έσπευσε να προσθέσει.
Όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2016, υποστήριξε ότι εφόσον επιβεβαιωθούν σε 15 μέρες από τη Eurostat, θα πρόκειται για «ένα μεγάλο επίτευγμα»