Σάββατο 30 Απριλίου 2022

ΔΕΣΚ-Σ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 1η ΜΑΗ

ΑΘΗΝΑ, 28 / 4 / 2022


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ     1η ΜΑΗ

 ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ


Ο Λ Ο Ι  ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ του ΠΑΜΕ 

που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα. 

(10:30’στην Αθήνα – Σύνταγμα), (11.00’ στη Θεσσαλονίκη - Άγαλμα Βενιζέλου). 



Συνάδελφε, Συναδέλφισα,


Την 1η ΜΑΗ τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών στον δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Κρατάμε γερά το νήμα που διαπερνά και συνδέει την Πρωτομαγιά του Σικάγου το 1886, της Θεσσαλονίκης το 1936, της Καισαριανής το 1944 και κάθε Πρωτομαγιά έως σήμερα, μέρα - σύμβολο για το δίκιο της τάξης μας.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΦΑΓΙΑΣΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ".

Οι ιμπεριαλιστές σκορπούν τη δυστυχία και δολοφονούν για μια ακόμη φορά τους λαούς, για τα κέρδη τους. Η δολοφονική εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Όσες και όποιες προφάσεις και αν κάθε φορά βρίσκουν, γνωρίζουμε πως η αλήθεια που οδηγεί σε νέες πολεμικές επεμβάσεις είναι ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς τους, ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. και Ρωσίας.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ καθώς και οι προηγούμενες,  έχουν εμπλέξει την Ελλάδα στον πόλεμο. Έχουν μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο με αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Με τη συστηματική εκφόρτωση στρατιωτικών οχημάτων και τη μεταφορά πολεμικού εξοπλισμού εμπλέκεται ο λαός μας ακόμη πιο βαθιά στο νέο μακελειό για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικεί συμμετοχή στη μοιρασιά της λείας και των αγορών του πετρελαίου και της Ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι της χώρας μας δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών για τα συμφέροντα των πετρελαιάδων, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων όπλων. Η στάση των συναδέλφων μας στο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης που αρνήθηκαν να "βάλουν πλάτη" στην μεταφορά ΝΑΤΟικών αρμάτων προς την Αλεξανδρούπολη αναδεικνύει την πραγματική αλληλεγγύη για τους λαούς.  Εδώ και τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για:

Καμιά συμμετοχή στον πόλεμο με οποιοδήποτε πρόσχημα και με οποιονδήποτε τρόπο,

 με πολεμικό υλικό, με στρατιωτικά μέσα, με εκστρατευτικό σώμα.

Να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος για τα σχέδια των μακελάρηδων.

Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.


ΔΕ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΕΕΣ ΑΙΜΑΤΗΡΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΩΝ ΜΑΣ.


Οι Σιδηροδρομικοί όπως και όλοι οι εργαζόμενοι πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν μεγάλο τίμημα, με μειώσεις μισθών, συντάξεων, εισοδήματος, με σκληρή φορολογία, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, για να ανακάμψουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. 

Με κριτήριο τα κέρδη και στον σιδηρόδρομο, η εντατικοποίηση τσακίζει, εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις , με μπλοκάκι , με ελλιπή μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν από που να πιαστούν, αν θα γυρίσουν όρθιοι στο σπίτι τους, τι να πληρώσουν, ποια ανάγκη να πρωτοκαλύψουν, με τους νέους να μην μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

Οι αυξήσεις - ψίχουλα που νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας να ακυρώνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα των αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα καύσιμα, στο ρεύμα, στο νερό και των χαμηλών μισθών στην Ελλάδα.  Τα 4 δισ. ευρώ που δίνει η χώρα για τη συμμετοχή της στις ΝΑΤΟικές δαπάνες, τη στιγμή που ο λαός στενάζει να πληρώσει τη ΔΕΗ, το φυσικό αέριο και το ψωμί, είναι πρόκληση. 


ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Οι εργαζόμενοι να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που λένε "κάνε υπομονή" μέχρι να ξαναέρθει η ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο έχουν πείρα το τι σημαίνει ανάπτυξη και ποιος βγαίνει κερδισμένος από αυτήν, με εργαζόμενους με διαφορετικές σχέσεις εργασίας, με μειώσεις μισθών, με ενταντικοποίηση της εργασίας, με απολύσεις, με ελλιπή μέτρα ασφάλειας, με εργατικά ατυχήματα και στον αντίποδα ζεστά κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η Πρωτομαγιά σημαδεύει το μέλλον, με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, σε συμμαχία με τους φτωχούς αυτοαπασχολούμενους, για να απαλλαγεί η κοινωνία από τον βραχνά της εκμετάλλευσης, για να χτίσει ο λαός το δικό του μέλλον, μέσα από τον αγώνα του για την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.


Είναι ανάγκη να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για:

  • Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτερου μισθού, διεκδικώντας κανένας εργαζόμενος με μισθό κάτω από 825 ευρώ μεικτά.
  • Σ.Σ.Ε. στον ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα.
  • Αυξήσεις στους μισθούς πάνω από το ύψος του πληθωρισμού.
  • Ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων και κατάργηση (στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) του πλαφόν. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού για όλους τους εργαζόμενους. 
  • Ένταξη όλων των εργαζομένων στις Σ.Σ.Ε. και κατάργηση κάθε άλλης μορφής εργασίας (μπλοκάκια, ατομικές συμβάσεις, συμβασιούχοι, ωρομίσθιοι, ενοικιαζόμενοι).
  • Πρόσληψη εργαζομένων σε όλες τις Σιδηροδρομικές Εταιρείες εδώ και τώρα με σταθερή και μόνιμη δουλειά.
  • Κατάργηση όλων των φόρων στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
  • Γενναία μείωση τιμών και πλαφόν στα βασικά είδη, στην Ενέργεια, στα καύσιμα.
  • Διαγραφή χρεών, κανένα εργατικό - λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο και τρόφιμα.
  • Κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4808/2021 του Χατζηδάκη. 
  • Μείωση 50% της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς


ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ο Λ Ο Ι  ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ του ΠΑΜΕ που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα (10:30’στην Αθήνα – Σύνταγμα), (11.00’ στη Θεσσαλονίκη - Άγαλμα Βενιζέλου).


ΔΕΣΚ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ