Πάνω από 1.000 τμήματα συγχωνεύονται πανελλαδικά αυτές τις μέρες, προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις γονέων και μαθητών, αφού εκτός από το «γης Μαδιάμ» που συνεπάγονται τα 27 και 28 παιδιά στην τάξη, ο συγχρωτισμός γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος για τη διάδοση της πανδημίας, στη φάση της νέας έξαρσης.
Καθόλου τυχαία, μάλιστα, η απουσία μέτρων ουσιαστικής προστασίας στα σχολεία, σε συνδυασμό με το «πάστωμα» στις αίθουσες και τα σχετικά μικρά ποσοστά του εμβολιασμού, με ευθύνη και εδώ της κυβέρνησης, έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων στους μαθητές, τα οποία μετρήθηκαν την περασμένη βδομάδα σε παραπάνω από 5.500, από 4.200 την προηγούμενη. Από την αρχή του σχολικού έτους έχουν νοσήσει «επίσημα» 25.000 μαθητές, από το Νηπιαγωγείο έως την Γ' Λυκείου, το 1/4 όσων νόσησαν από την αρχή της πανδημίας.
Πολλά από αυτά τα παιδιά, ειδικά οι ασυμπτωματικές περιπτώσεις, μετέφεραν τον ιό στο σπίτι τους, διευρύνοντας κι άλλο τη διασπορά. Πώς απαντάει όμως η κυβέρνηση σ' αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση; Με πρωτόκολλα που αφήνουν μεγάλες τρύπες για να κυκλοφορεί ο ιός και με ένταση των συγχωνεύσεων, στο πλαίσιο του «νέου σχολείου» που ψηφίστηκε πρόσφατα και στην προμετωπίδα του έχει τη μείωση του κόστους για την Εκπαίδευση από τον κρατικό προϋπολογισμό.