Αποφάσισαν να «ματώσουν» τους εργαζόμενους εν μέσω επιδημίας
Κυβέρνηση, εργοδοτικοί φορείς και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ «αποφάσισαν όλοι μαζί να ματώσουν τους εργαζόμενους εν μέσω επιδημίας», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση για τα μέτρα που γνωστοποίησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για το νέο κορονοϊό.
Τονίζει πως τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν «είναι πράσινο φως για να γίνουν αυτή τη στιγμή στους χώρους δουλειάς όργια αυθαιρεσίας όσον αφορά την καταστρατήγηση ωραρίου, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων» και ότι δίνουν «σινιάλο στους εργοδότες να επιτεθούν στο δικαίωμα της κανονικής άδειας». Σημειώνει πως «επικυρώθηκε με επίσημη κυβερνητική γραμμή και θέση αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Ήδη σε περιοχές που βρίσκονται σε "καραντίνα" υπάρχει αναστολή ελέγχων από τις κατά τόπου Επιθεωρήσεις Εργασίας. Έχει πέσει "σύρμα" και πλήρης ελευθερία στις επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι θέλουν».
Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ότι «η θέσπιση κάθε μέτρου που υπηρετεί την προστασία της δημόσιας υγείας, πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική επιθετικότητα και αυθαιρεσία σε περίπτωση που αρρωστήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, αν χρειαστεί να παράσχουν φροντίδα ή να τεθούν προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Εν αναμονή της Νομοθετικής Πράξης της κυβέρνησης, αλλά με γνωστά τα μέτρα που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τα μέτρα που συμφώνησε χθες η κυβέρνηση με τους εργοδοτικούς φορείς και την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ αλλά και τα μέτρα που προηγήθηκαν για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πως αποφάσισαν όλοι μαζί να ματώσουν τους εργαζόμενους εν μέσω επιδημίας.
Σήμερα επικυρώθηκε με επίσημη κυβερνητική γραμμή και θέση αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει να γίνεται στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους. Ήδη σε περιοχές που βρίσκονται σε "καραντίνα" υπάρχει αναστολή ελέγχων από τις κατά τόπου Επιθεωρήσεις Εργασίας. Έχει πέσει "σύρμα" και πλήρης ελευθερία στις επιχειρήσεις να κάνουν ό,τι θέλουν.
Πιο συγκεκριμένα:
Το μέτρο της αναστολής της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ" κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων μαζί με τη σημερινή πρόταση από το στόμα του κυβερνητικού εκπροσώπου που δίνει στον εργοδότη τη δυνατότητα για εργασία με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ’ αποστάσεως, είναι πράσινο φως για να γίνουν αυτή τη στιγμή στους χώρους δουλειάς όργια αυθαιρεσίας όσον αφορά την καταστρατήγηση ωραρίου, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Δηλαδή από την μια δε θα ανακοινώνουν πουθενά τις μεταβολές στις εργασιακές σχέσεις, και από την άλλη δεν θα ελέγχονται σε συνθήκες που η κάθε είδους ευελιξία της εργασίας θα οργιάζει με επίσημο κυβερνητικό καπέλο.
Το μέτρο δε, που αφορά την ανακούφιση των εργαζομένων γονιών, μπροστά στο κλείσιμο των εκπαιδευτικών βαθμίδων, δίνει σινιάλο στους εργοδότες να επιτεθούν στο δικαίωμα της κανονικής άδειας. Αντί το κράτος να δώσει πρόσθετες μέρες αδειών με πλήρεις παροχές και ασφάλιση, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να εξαντληθεί η κανονική άδεια των εργαζομένων. Ένα δικαίωμα είχε μείνει όρθιο στη 10ετή κρίση και σε αυτό βάζουν μαχαίρι. Έπεσαν επάνω σε αυτή την ελάχιστη άδεια που έχουν οι εργαζόμενοι. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν αυτήν την αθλιότητα.
Σε συνθήκες που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανακοινώνει κυρώσεις, πρόστιμα και ποινές στους εργοδότες που καταπατούν εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια, αλλά αναστέλλει τους ελέγχους, τα μέτρα που προτείνει είναι ευχολόγια. Ποιος θα υποχρεώσει την εργοδοσία σε αυτές τις συνθήκες των μη ελέγχων και της πλήρους ελευθερίας που αποσπά από την κυβέρνηση, να δώσει κατ' αρχάς άδεια και κατά δεύτερον να μην κάνει παζάρι πάνω στην κανονική άδεια των εργαζομένων; Ήδη έχουμε δεκάδες καταγγελίες για άδειες που δεν "εγκρίνονται".
Την ίδια περίοδο που από τους εργαζόμενους παίρνουν μέρος της άδειάς τους, για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αναστολή στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών. Από τη μια δηλαδή απαλλάσσεται και ανακουφίζεται ο εργοδότης και από την άλλη ο εργαζόμενος πληρώνει με την άδειά του, η οποία είναι μισθός του, είναι αποδοχές, είναι ο κόπος του. Θυμίζουμε πως η κανονική άδεια, όπως και κάθε άδεια συνολικά αποτελούν μέρος της ασφαλιστικής προστασίας.
Η θέσπιση κάθε μέτρου που υπηρετεί την προστασία της δημόσιας υγείας, πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα προστασίας των εργαζομένων από την εργοδοτική επιθετικότητα και αυθαιρεσία σε περίπτωση που αρρωστήσουν οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους, αν χρειαστεί να παράσχουν φροντίδα ή να τεθούν προληπτικά σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Το ΠΑΜΕ και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας,απαιτεί από την κυβέρνηση:
Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές Υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων! Να εξασφαλίσει πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός. Να αυξήσει τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής.
Αυστηροποίηση των ελέγχων από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Οι χώροι δουλειάς δεν μπορεί να γίνουν "κάτεργα" εν μέσω επιδημίας.
Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για όσους εργαζόμενους επηρεάζονται από τις εξελίξεις και τα μέτρα. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων».