Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Κορονοϊός: Τα επόμενα μέτρα της κυβέρνησης! Τι θα γίνει με μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ



Η νέα δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός έχει τον ίδιο ακριβώς στόχο με τις προηγούμενες: την αποτροπή της εξάπλωσής τους, ούτως ώστε να μην δοκιμαστούν οι αντοχές του συστήματος υγείας.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε χθες το κλείσιμο των εστιατορίων, των καφέ, των μπαρ, των εμπορικών κέντρων κτλ., ενώ, όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, το αποτέλεσμα των προσπαθειών εξακολουθεί να κρίνεται εν μέρει από το κατά πόσον οι πολίτες επιδεικνύουν την πρέπουσα ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση.

Άλλωστε, ένας από τους λόγους για τους οποίους ελήφθη η χθεσινή απόφαση ήταν η… απειθαρχία μεγάλης μερίδας πολιτών στις συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων και παραμονή στο σπίτι, η οποία – σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κατά το τελευταίο 24ωρο – θα μπορούσε εντός του Σαββατοκύριακου να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Το επόμενο βήμα – και το επόμενο ερώτημα – είναι τι ακριβώς θα συμβεί με τα Μέσα Μεταφοράς. Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, έχει ήδη εκπονηθεί πλάνο έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα επιτρέψει την εύρυθμη λειτουργία τόσο των Μέσων Μεταφοράς όσο και των αεροδρομίων και αυτοκινητοδρόμων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Καραμανλής βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους επικεφαλής των σχετικών οργανισμών και έχει ορίσει συντονιστικό όργανο με την εποπτεία του γενικού γραμματέα Μεταφορών, Νίκου Σταθόπουλου.

Προς αποφυγή κρουσμάτων κορονοϊού όχι μόνο στους επιβάτες, αλλά και τους εργαζομένους στα Μέσα Μεταφοράς, το προσωπικό θα εργάζεται με μειωμένες βάρδιες. Τα δρομολόγια λεωφορείων, μετρό, τρόλεϊ, τραμ και ηλεκτρικού σιδηροδρόμου δεν πρόκειται έτσι να σταματήσουν, αλλά θα αραιώσουν ανάλογα με το προσωπικό που θα βρίσκεται εν υπηρεσία. Το ίδιο συνέβη, άλλωστε, σε όλες τις χώρες που έχουν εμφανίσει κρούσματα, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας.

Το σκεπτικό γι’ αυτή την απόφαση εδράζεται στο ότι πρέπει να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο έστω μετακινήσεων για έκτακτες ανάγκες (προμήθεια φαρμάκων, επισκέψεις σε ιατρούς και νοσοκομεία κτλ.). Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η κίνηση έχει ήδη μειωθεί κατά 40%, ενώ αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω μετά τις χθεσινές αποφάσεις για λουκέτο τουλάχιστον 14 ημερών σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ κτλ.

Ήδη έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα πρόληψης και υγιεινής στα Μέσα Μεταφοράς, καθώς κάθε βράδυ γίνεται σχολαστική απολύμανση με εγκεκριμένα από τον ΕΟΔΥ βιολογικά απολυμαντικά σε συρμούς και οχήματα κι ιδιαίτερα σε «ευαίσθητα» σημεία, όπως οι χειρολαβές. Επίσης, έχει γίνει προμήθεια αντισηπτικών για χρήση από τους εργαζομένους σε όλους τους χώρους (π.χ. εκδοτήρια εισιτηρίων, σταθμοί, σταθμαρχεία), αλλά και στα οχήματα και τους συρμούς, ενώ, σύμφωνα με οδηγίες του ΕΟΔΥ, δεν συνιστώνται γάντια και μάσκες. Αντίστοιχα, έχουν ενταθεί τα μέτρα καθαριότητας στους σταθμούς, τους χώρους αναμονής των επιβατών, τις στάσεις, τα αμαξοστάσια κτλ.


Σημειώνεται, επίσης, ότι έχει ανασταλεί προσωρινά το μέτρο της εισόδου αποκλειστικά από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, ενώ απευθύνονται συστάσεις προς τους επιβάτες να αποφεύγουν τη χρήση χαρτονομισμάτων και κερμάτων και να προτιμούν τις κάρτες, ενώ σε όλες τις οθόνες σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, τραμ, ηλεκτρικό και τους σταθμούς εμφανίζονται μηνύματα με τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και πρόληψης κατά του κορονοϊού. Το υπουργείο απευθύνει, τέλος, σύσταση προς τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν για προφανείς λόγους τα Μέσα Μεταφοράς αν έχουν συμπτώματα που προσιδιάζουν στον ιό.

Σε ό,τι αφορά τώρα τα αεροδρόμια, ήδη υπενθυμίζεται πως έχουν διακοπεί οι πτήσεις από και προς τη Βόρεια Ιταλία. Η απρόσκοπτη λειτουργία, όμως, τουλάχιστον στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιβάλλει την εκπόνηση εναλλακτικού σχεδίου λειτουργίας σε περίπτωση που π.χ. ένας εργαζόμενος στον πύργο ελέγχου – που δεν μπορεί πρακτικά να διακόψει τη λειτουργία του – βρεθεί θετικός στον ιό. Σε γενικές γραμμές τηρούνται οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις πτήσεις στην Ευρώπη, αφού ήδη κάποιες χώρες εξετάζουν ή έχουν επιβάλλει περιορισμούς.

newsit.gr