Οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ρύθμιση που προβλέπει για ένα εξάμηνο εκ περιτροπής εργασία με το 50% του μισθού οδηγεί σε αλλαγές σχεδιασμού. Περιορίζεται και η περίμετρος των εταιρειών που μπορούν να κάνουν χρήση.
Η 30ή Απριλίου αναμένεται να τεθεί ως το πρώτο χρονικό ορόσημο για την επανεξέταση του νέου ιδιόμορφου συστήματος εκ περιτροπής εργασίας που καθιέρωσε η κυβέρνηση και το οποίο επιτρέπει στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους δύο εβδομάδες τον μήνα, οδηγώντας έτσι σε μείωση κατά 50% των προβλεπόμενων αποδοχών, με ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.
Ταυτόχρονα, η εφαρμογή του φαίνεται πως θα αφορά τελικά τις επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ.
Μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις που προκαλεί η ρύθμιση, πληροφορίες από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως σήμερα αναμένεται -εκτός απροόπτου- να δημοσιευθεί η σχετική υπουργική απόφαση που θα ρυθμίζει κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως η ερμηνεία της εν λόγω ρήτρας αναμένεται να οριοθετεί την εφαρμογή του μέτρου κατ' αρχάς έως την 30ή Απριλίου. Τότε θα πρέπει να κριθεί η κατάργησή του ή η δυνατότητα συνέχισής του, ανάλογα με τα νέα δεδομένα.
Δεν αποκλείεται το μέτρο να εφαρμοστεί συνδυαστικά με το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή όσοι εργαζόμενοι δεν τίθενται σε αναστολή σύμβασης να μπορούν να εργάζονται με αυτό το σύστημα της εκ περιτροπής.
Υπενθυμίζεται πως η επίμαχη διάταξη αναφέρει πως:
• Στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, o εργοδότης δύναται, με απόφασή του, να ορίζει προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης ως εξής:
• Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ' ελάχιστο δύο εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.
• Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.
• Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.
Υπενθυμίζεται πως οι επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε προσωρινή αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους, ώστε να μην καταβάλλουν τους μισθούς και οι εργαζόμενοι να πάρουν τα 800 ευρώ από το κράτος. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις, το μέτρο των αναστολών συμβάσεων ισχύει κατ' αρχάς για ένα μήνα, δηλαδή έως τις 20 Απριλίου, ενώ η νέα μορφή εκ περιτροπής εργασία μπορεί να εφαρμοστεί για έως 6 μήνες, δηλαδή έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Αντιδράσεις
Σε κάθε περίπτωση, το μέτρο προκαλεί ήδη σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και από τη ΓΣΕΕ. Η τομεάρχης Εργασίας και πρώην υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για «φαστ-τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες» και για ενέργειες που όχι μόνο «συμπιέζουν το εισόδημα των εργαζομένων αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα».
Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ ζητά την απόσυρση του μέτρου, τονίζοντας πως «σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, που οι εργαζόμενοι ζουν με την αγωνία της επόμενης ημέρας, δεν θα ανεχθούμε τέτοιες συμπεριφορές και ρυθμίσεις».
euro2day.gr