Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Στις 24 Μάη οι τελικές αποφάσεις - Θα νομοθετηθεί «κόφτης» μισθών και συντάξεων

Στη νομοθέτηση του μηχανισμού που θα επιβάλλει αυτόματα τα «προληπτικά» μέτρα, λειτουργώντας ως «κόφτης» μισθών και συντάξεων, θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Η επίτευξη της οριστικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και για το χρέος παραπέμφθηκε στην τακτική συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα γίνει στις 24 Μάη.

O πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι ο μηχανισμός πρόκειται να νομοθετηθεί για να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα θα μπαίνουν αυτόματα σε λειτουργία σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Επίσης σημείωσε ότι ο μηχανισμός θα αφορά την περικοπή δαπανών «σε όλα τα επίπεδα», επιβεβαιώνοντας ότι δεν θα εξαιρούνται από τις περικοπές μισθοί και συντάξεις, προσθέτοντας ότι ορισμένοι υπουργοί είπαν ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα και από το σκέλος των εσόδων. 
Η εξειδίκευση του μηχανισμού επιβολής των «προληπτικών» μέτρων θα γίνει από την Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group). Επίσης θα αξιολογηθεί εάν λήφθηκαν τα μέτρα του πακέτου των 5,4 δισ. ευρώ.
O Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα εξεταστεί σε τρία επίπεδα, βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
«Σήμερα έγινε πολύ σημαντική πρόοδος για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για ένα «συνολικό πακέτο μέτρων». 

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τον «κόφτη» 

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης γι' αυτόν το μηχανισμό θα αποτελέσει «βάση» της συζήτησης. Όπως είπε, ο μηχανισμός θα λειτουργεί σε ετήσια βάση. Κάθε Μάη θα εξετάζει τα αποτελέσματα που θα δημοσιοποιεί η Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα της προηγούμενης χρονιάς και εάν υπάρχουν αποκλίσεις, θα εκδίδεται Προεδρικό Διάταγμα που θα οδηγεί σε αντίστοιχη μείωση δαπανών.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτίμησε ότι στο Eurogroup που θα γίνει στις 24 Μάη θα επιτευχθεί συμφωνία για όλα τα ζητήματα.
Για το χρέος, τόνισε ότι έγινε συζήτηση σχετικά με το τι μπορεί να γίνει σε βραχυπρόθεσμη βάση από τη στιγμή που θα κλείσει η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση, σε μεσοπρόθεσμη βάση όταν θα προσδιοριστούν συγκεκριμένα μέτρα που θα εφαρμοστούν το 2018, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, καθώς και σε μακροπρόθεσμη βάση για μέτρα που θα αφορούν τις επόμενες δεκαετίες.
Κυβερνητικές πηγές πανηγυρίζουν ότι «η αξιολόγηση κλείνει χωρίς πρόσθετα μέτρα», αποσιωπώντας ότι αυτός ο μηχανισμός θα λειτουργεί ως «κόφτης» για μισθούς, συντάξεις και κάθε δαπάνη που αφορά τις λαϊκές ανάγκες, ενώ το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο στο Ασφαλιστικό και στο Φορολογικό. 

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Η ανακοίνωση του Eurogroup «χαιρετίζει την ολοκλήρωση ενός πακέτου πολιτικής, που θα ανοίξει το δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM , μετά την έγκριση των προαπαιτούμενων».
Mε βάση την ανακοίνωση, τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν να εφαρμόσει η Ελληνική κύβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προβλέπουν:
- «Ένα πακέτο δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων ύψους έως 3% του ΑΕΠ έως το 2018. Αυτό το πακέτο περιλαμβάνει μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος και επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα όπως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και των μισθών του Δημοσίου.
- «Ένα πρόσθετο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος θα πρέπει να νομοθετηθεί για να εξασφαλιστεί ότι μια δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένων προκαθορισμένων μέτρων, θα εφαρμοστεί αυτόματα, μόλις υπάρχουν αντικειμενικές ενδείξεις μη επίτευξης των ετήσιων στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο πρόγραμμα (3,5% μεσοπρόθεσμα). Εάν τα μέτρα εφαρμόζονται με προσωρινό χαρακτήρα, όταν ενεργοποιείται ο μηχανισμός, τότε τα μόνιμα διαρθρωτικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για τα έσοδα, θα τίθενται σε ισχύ το επόμενο έτος, ως μέρος της τακτικής διαδικασίας του προϋπολογισμού, προκειμένου να επαναφέρουν τον προϋπολογισμό σε σωστή τροχιά. Οι εξαιρέσεις από την ενεργοποίηση του μηχανισμού θα περιορίζονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις με σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες δεν εμπίπτουν στον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι εξαιρέσεις αυτές θα πρέπει να συμφωνηθούν με τους θεσμούς».
- «Η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης την εφαρμογή της στρατηγικής των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η οποία θα συμβάλει στην ενίσχυση των ισολογισμών των τραπεζών και θα επιτρέψει την αύξηση των εγχώριων πιστώσεων στην ελληνική οικονομία. Ως προαπαιτούμενα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να ανοίξει αμέσως η αγορά για την πώληση και αποπληρωμή των εξυπηρετούμενων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με προσωρινή εξαίρεση τα μικρά δάνεια τα οποία έχουν ενέχυρο πρώτη κατοικία».
- «Το Eurogroup υπενθυμίζει ότι ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του νέου προγράμματος του ESM. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει τη συμφωνία για την επικείμενη ψήφιση του νόμου για την ίδρυση του συμφωνηθέντος ελληνικού ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας αρχικής μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων, ως μέρος των προαπαιτούμενων για την πρώτη αξιολόγηση. Το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου θα διοριστεί τον Ιούνιο του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο τον Σεπτέμβριο».
Η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει ότι «η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να εξετάσει, εάν είναι απαραίτητο, τα πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος, με στόχο να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας θα διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα μακροπρόθεσμα», προσθέτοντας ότι «αυτά τα μέτρα θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM, και θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όταν θα έχουν εφαρμοστεί πλήρως όλα τα προαπαιτούμενα».