Η τρόικα ζητάει να αλλάξουν οι συντελεστές με τους οποίους υπολογίζονται από την επόμενη χρονιά οι κύριες συντάξεις, κάτι που οδηγεί πολύ απλά στη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, δηλαδή στο ύψος των συντάξεων. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου- που είχε τεθεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή υπό αμφισβήτηση από τους δανειστές, καθώς χαρακτηρίστηκε μεν ως σημαντική μεταρρύθμιση αλλά όχι αρκετή για τη βιωσιμότητα του συστήματος- από το 2015 θα υπάρχει η αποκαλούμενη «βασική σύνταξη» κι από εκεί και πέρα, με ειδικούς συντελεστές που αυξάνονται όσο ανεβαίνουν τα έτη ασφάλισης, θα υπολογίζεται αναλογικά η κύρια σύνταξη.
Αυτό που ζητά η Τρόικα είναι να «ψαλιδιστούν» οι εν λόγω συντελεστές, έτσι ώστε οι τελικές συντάξεις να είναι μικρότερες, εκτιμώντας ότι από το 2020 και μετά, το ασφαλιστικό θα μπει σε περίοδο κρίσης, καθώς η αναλογία εσόδων- συνταξιοδοτικών δαπανών θα έχει ανατραπεί, προκαλώντας μη διαχειρίσιμα ελλείμματα στο σύστημα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η Τρόικα ζητάει, επίσης, την επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των προνοιακών παροχών- μεταξύ άλλων του ΕΚΑΣ και των κατώτερων συντάξεων- θεωρώντας ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι δικαιούχοι τους, αφού σύμφωνα με την άποψη των δανειστών, το σύστημα ως έχει είναι αναποτελεσματικό.
Η κυβέρνηση στην παρούσα φάση επιμένει ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης των κύριων συντάξεων. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί τις επόμενες εβδομάδες είναι αν αυτή η «κόκκινη» γραμμή αφορά μόνο στις συντάξεις που ήδη χορηγούνται ή ισχύει και για τις μελλοντικές…